Hyvät tavat kaunistavat

Kuva. Suzanne Tucker, Yhdysvallat / 123rf.comKetä me tänään ihannoidaan? Miten me käyttäydymme arjessa? Hyvät ihmiset, huomionarvoista on toisten huomioonottaminen. Sellaista elämää on mukavaa muistella keinutuolissa. Kun meillä kaikilla on niin mukavaa!

Kotimainen elokuva hehkutti kun mikään ei riitä. James Bondin vastapelurille maailma ei riittänyt. Niin mikä riittää minulle? Minäminäminä ja kaikkiminullenyt -ajattelutavoista olisi parempi erottautua.

Välinpitämättömästä liikennekäyttäytymisestä on puhuttu julkisuudessa useiden vuosien ajan, niin että aiheeseen moni on turtunut eikä osoita minkäänlaista kiinnostusta asiaan, jos syytä olisi.

Liikennevaloissa vihreän vaihtuessa keltaiseksi ei johda penkin ja ratin välissä minkäänlaiseen jarrutustoimintaan. Punaisellakin vielä uskotaan, että kukaan ei tule päälle, koska ensin on päästettävä menemään minäminäminä.

Suojatietkin ovat risteysten ohella todellisia vaaran paikkoja. Kohteliaisuus on liian harvinaista herkkua kahdella jalalla tai pyörällä kulkevalle. Tunnustaako kukaan, että olipa liikkeellä kävellen tai autoillen, niin tavaksi on tullut mennä punaisia päin. Ei sieltä eilenkään kukaan tullut. Et sinä halua päälle ajaa.

Valistaminen ja holhoaminen ovat nykyään sellaisia kirosanoja, että varmasti tätäkin lukiessa on joillakin nauruun tukehtumisen vaara. Ehkä heitä valistaa mukavaan elämään hervottoman hauskat duudsonit tai levottoman törkeät youtube-videot.

Liikenteen lisäksi toinen merkittävä toistemme huomioimisen paikka löytyy asuinympäristöstä. Milloin on aihetta pysäyttää peli, viheltää pilliin ja pyytää ystävällisesti lähimmäistä ottamaan minut paremmin huomioon? Otanko minä riittävän hyvin huomioon muut?

Monilla meistä on tuntemattomia naapureita. Ensimmäiset ja liian useissa tapauksissa myös ainoat kohtaamiset heidän kanssaan koskevat negatiivisia asioita. Jotkut meistä ei pysty, uskalla tai halua valittajan leimaa mennäkseen sanomaan naapurille, että minua häiritsee kun... niin voisitko ottaa ystävällisemmin huomioon naapurisi?

Olisi mukavampi, kun naapurit kohtaisivat enemmän yhteisissä tilaisuuksissa kuten taloyhtiön kokouksissa tai talkoissa. Rappukäytävässä tai hississä ei tarvitsisi tyytyä katsomaan ympärilleen sivuuttaen asukkaan kasvot tai enintään sanomaan hei. Jos haluaisimme ihmisinä muuttua paremmiksi, niin tässä olisi opettelun paikka.

Minulle riittää, että olemme ystävällisiä toisillemme.

Parempi olo syntyy siitä, kun...
otamme toisemme paremmin huomioon


Palana pelissä 21.1.2011
Jaa