Ihminen

Hitaasti ja hiljaa parempiin tuloksiin

Kuva: Jussi Pernaa, Suomi / 123rf.com

Mitä hyötyä on kiireestä? Sen vastustajat pyrkivät olemaan leppoisan hitaita. On aika ottaa etäisyyttä asioihin ja hakea rentoutumisen kautta motivaatiota ja tuoretta energiaa. Voit tuntea paremman olon.

 

 

Miksi meillä on kiire? Se syntyy omien valintojemme seurauksena. Se edellyttää kokemuksen siitä, että aikaa on liian vähän.  Miksi on mukavaa valitella kiirettä? Kiireestä puhuminen on suosittu harrastus. Kiirehtiessämme saamme tehdyksi vähemmän.  Samalla pinna kiristyy ja meistä tulee riivinrautoja. Kiireen pysäyttämiseksi on tunnistettava asiat, jotka varastavat aikaasi ja energiaasi.

 

Vastaiskuksi on tarjolla leppoistamista. Sitä on slow life eli oman rytmin kuuntelemista, turhien stressin aiheuttajien karsimista ja ajankäytön suunnittelua elämänlaadun parantamiseksi. Hitaan elämän puolestapuhujat puhuvat downshiftaamisesta. Jos haluaa ruokkia itseään hyvällä, puhtaalla ja reilulla ravinnolla kiireettömästi, niin siinä tapauksessa on hyvä syy syventyä Slow food –ideologiaan.

 

Kiireen sijaan voisi olla parempi nollata itsensä, kerätä voimia ja ladata omat energia-akut. Monenlaisiin ähkyihin kyllästyneet voivat ladata itsensä täyteen mielenrauhaa. Hiljaa oleminen ja rentoutuminen eivät välttämättä ole helposti toteutettavissa. Ne voivat olla niin harvinaista herkkua elämässä, että ihminen ei osaa niitä.

 

Rauhattomaan mieleen ja harhaileviin ajatuksiin on neuvona keskittymisen ja läsnäolon harjoitteleminen. Se edellyttää pysähtymistä ja levollisuutta. Se ei onnistu säntäilyssä ja melskeessä. Irroita otteesi kiireestä, joka hidastaa tavoitteisiin pääsemistä virheiden ja unohdusten kautta. Hengitä syvään ja karkoita ylikierrokset kauas itsestäsi.

 

 

Teksti: Marko Olander / Kansalaisviestin 3.2.2017Jaa