Ihminen

Kiireen kasvot

Kuva: Sergey Nivens / 123rf.com

Tärkeää on tehdä oikeita vapaa-ajan valintoja. Rentoutumisen avulla voi opetella irrottautumaan tehokkuuden vaatimuksista, jotka tunkevat hallitsemaan kaikkea valveillaoloaikaamme.

 

 

 

 

Työn ja vapaa-ajan erottaminen on ikivanha ongelma. Paras keino olisi irrottautua omasta työstä täysin aina silloin, kun se on mahdollista. Englantilaisen Thomas Moren vuonna 1516 kirjoitetussa Utopiassa esitetään täydellinen yhteiskunta, jossa työ vie kuusi tuntia päivästä, eikä sen enempää. Näistä kuudesta tunnista kolme käytettäisiin työn tekoon ennen illallista ja kolme sen jälkeen. Kello kahdeksan jälkeen jokainen nukkuisi kahdeksan tuntia. ”Loppu aika, joka ei kulu nukkumiseen, syömiseen tai työskentelyyn, olisi jokaisen oman käytön harkinnassa,” More kirjoittaa.

 

 

Vapaa-ajan luominen ja sille omistautuminen saa meidät erilleen työstämme, ja on usein tehokasta rentoutumista ajatellen. Tärkeää on kuitenkin valita oikein se, mitä vapaa-ajallaan tekee. Moren Utopiassa ei ole väärin, että joutilaisuus on tietyllä tapaa ylellisyyttä.

 

Tarpeellisen ja tarpeettoman työn erottaminen on tärkeä taito. Työpsykologian professori Matti Vartiaisen mielestä turhaa työtä on esimerkiksi silmänlumeeksi tehty työ. Siis työ, jota tehdään vain esimiehen tai jonkun muun arvostuksen vuoksi. Turhaa on myös päällekkäinen työ, jota tehdään, kun tieto ei kulje. Tällaiset työtehtävät normaalin työn ohella lisäävät kiireettämme.

 

Nykyihmisen ihanne on tehokas työntekijä, tehokas kuluttaja ja tehokas lomailija. Olympialaisten tunnus nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin leimaa muidenkin kuin urheilijoiden elämää, koska koko ajan pitäisi saavuttaa enemmän.

 

Ota aikaa itsellesi, ja opettele rentoutumaan. Kiireen todellisuuden pohtiminen avaa myös tien siitä irti päästämiseen. Moren Utopia ei ehkä ole modernissa yhteiskunnassamme mahdollinen, mutta jokainen meistä voi luoda omat, päivittäiset rutiinimme, jotka sisältävät rentoutumista ja vapaa-aikaa.

 

 

Lähteet:


  • http://www.psmag.com/navigation/business-economics/youre-busy-time-can-70762/
  • http://www.hs.fi/sunnuntai/a1305725164596
  • http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1375408694895

 

 

Teksti: Marica Riuttaskorpi / KansalaisviestinJaa