Ihminen

Leikki ja nauru keventävät elämää

Kuva: Martin Allinger / 123rf.com

Eri-ikäisiä naurattavat erilaiset jutut. Huumori voi yhdistää tai erottaa ihmisiä. Nauru ja leikki tekevät meille hyvää. Leikkiessämme aika unohtuu. Aikuiset voisivat leikkiä enemmän.

 

 

Huumori voi keventää elämää ja olla ihmisiä yhdistävä tekijä, mutta pahimmillaan se erottaa. Se yhdistää sisäpiiriä ja muille ne jutut eivät avaudu. Huumorintaju vaihtelee iän myötä. Viisikymppistä naurattaa erilaiset jutut kuin koululaista.

 

Nauraminen on hyvin terveellistä ja rentouttavaa. Se antaa hyvää mieltä, lievittää stressiä ja kipua. Positiivisuus ja mielihyvä saavat aivot erittämään serotoniinia, endorfiinia ja oksitosiinia. Nauraessa laskee stressihormoni kortisolin määrä.

 

Nauraminen lisää tärkeitä vasta-aineita ja lujittaa vastustuskykyämme. Kiitollisuus on olennainen osa positiivista elämänasennetta, joka puolestaan on keskeisessä roolissa ihmisen hyvinvoinnissa. Hyvinvoinnille tärkeää on myös leikki.

 

Leikimme liian vähän. Ilman sitä meistä voi tulla totisia torvensoittajia, joita ei naurata enää mikään. Leikki rentouttaa ja vapauttaa. Se irrottaa arkisista ahdistuksista ja keventää elämää. Leikkiessämme olemme kuin virrassa, jossa aika unohtuu.

 

Leikki on itseilmaisua, luovuutta ja vapautta. Se edellyttää avointa tilaa ja joutenoloa. Eihän tämä elämä ole niin vakavaa.

 

 

Teksti: Marko Olander / Kansalaisviestin 1.10.2017Jaa