Ihminen

Millaista elämää tahdon elää?

Kuva: Anna Yakimova / 123rf.com Vanhempien olisi tärkeää viettää aikaa riittävästi lastensa kanssa. Sen seurauksena lapset tuntisivat olonsa onnelliseksi. Työssä moni viihtyisi paremmin, jos saisi riittävästi arvostusta osakseen. Kaikki tulisivat iloisiksi, jos se loputon kiire pysähtyessään lakkaisi olemasta.

 

Arjen mielekkyyteen vaikuttaa merkittävästi ajan käyttö. Mitä haluan elämälläni ja elämässäni tehdä? Itselleen mielekkäiden asioiden tekeminen joko yksin tai yhdessä muiden kanssa on omalle hyvinvoinnille tärkeää. Siis mihin elämäni ja aikani käytän?

 

Meillä on vapaa-aikaa enemmän kuin aiemmilla sukupolvilla, mutta meitä ahdistaa kiire ja ajan puute. Vuorokaudet jakautuvat työssä käyvillä nukkumiseen, työhön ja vapaa-aikaan. Kyläilemme vähemmän, viihdymme enemmän radion, television ja tietokoneen parissa. Tämän seurauksena yksinolomme on lisääntynyt.

 

Hyödyllistä on miettiä miten oma ajankäyttö vaikuttaa omaan ja läheisten hyvinvointiin. - Omia haaveita ehtii toteuttaa sitten joskus, kun ensin saadaan muut velvollisuudet alta pois… Jos et aika ajoin kyseenalaista tekemisiäsi, suoritat ehkä vuodesta toiseen opittuja tai muiden sanelemia rutiineja”, sanoo ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoma.

 

Kiire heikentää tehokkuuttamme. Siinä pystymme tekemään entistä vähemmän ja pidemmällä aikavälillä kiire on vienyt suorituskykymme. Meitä kuluttaa kiireen lisäksi se, että emme ehdi huolehtimaan itsestämme. Kiireessä pinna kiristyy ja kireys vähentää läheistenkin elämänlaatua.

 

Entä jos tekisi päätöksen irrottautua kiireestä ja nykytekniikasta? Kellot, kännykät, tabletit ja muut tekniset laitteet pois käytöstä. Irti aikatauluista. Viettää aikaa luonnossa hyvässä seurassa, uteliaana ja kiinnostuneena. Vain olla, levätä, kiireettömänä ja keskittyneenä tähän hetkeen. Kannattaisiko kokeilla?... Yhden päivän, yhden viikonlopun…?

 

 

 

 

Lähteet:

  • Jatkuva kiire kaappaa helposti oikean elämäsi, Annamari Nurminen, Aamulehti 4.1.2016
  • Kiireet kuriin, aikarohmut aisoihin, Markus Partanen, Sanaplus 21.8.2014
  • Kesäleirillä koululaisilta katkaistiin yhteys sosiaaliseen mediaan keräämällä kännykät ja kellot pois – mitä tapahtui?, Markku Karvonen, Yle Häme, yle.fi/uutiset 31.7.2014

 

 

Teksti: Marko Olander / Kansalaisviestin 24.8.2016Jaa