Sunnuntai 24. maaliskuuta. Nimipäivää viettää Kaapo, Gabriel, Kaapro, Kaappo

Ärjy vaimenee empatialla

Kuva: Roman Samborskyi / 123rf.com

Pidä mölyt mahassa ja säätele tunteesi. Ellei onnistu, niin siitä voi seurata tuohtumusta, närkästymistä, ärsyyntymistä tai vihaa. Kiukkupussin pihinät vaientaa parhaiten lämpimällä vuorovaikutuksella ja antamalla rauhoittumisaikaa.

 

 

Ihminen voi toimia usein tunteidensa johdattamana. Voimakkaat tunteet saattavat ilmetä voimakkaina reaktioina. Tunteidensäätelyn puuttuessa ärtymys pääsee vapaasti purkautumaan ihmisen sisältä ulos. Ärsyyntymiseen on monia syitä. Se voi olla opittu reaktio, kipujen ja pahan olon purkautumista tai jopa keino edistää omia tavoitteita.

 

Tunteiden säätelykyvyn avulla voimme vaikuttaa miten reagoimme erilaisiin tilanteisiin. Tunteet ovat vaarattomia, mutta niitä on tärkeää osata säädellä. Mölyt on pidettävä välillä mahassa. Kiukkuisena ihminen on stressaantunut ja kärsii itsekin kiukun aiheuttamasta fyysisestä kuormituksesta.

 

Kiukkuun ei kannata vastata samalla mitalla. Ärsyyntyjän käytöksestä ei ole hyödyllistä provosoitua. Ihmisten olisi hyvä säilyttää maltti, vaikka miten toisten käyttäytyminen ärsyttäisi. Vahvaan tunteeseen on vastattava empatialla. Rauhoittumisen vaatimus tuntuu kohtuuttomalta. Paremmin auttavat lämmin vuorovaikutus ja ajan antaminen.

 

Ihmisellä on koko elämä aikaa oppia tunnistamaan, nimeämään ja rakentavasti ilmaisemaan omia tunteitaan.

 

 

 

Lähteet:

 

Empatiaa kiukkupusseille, Erja Taura-Jokinen, Sana 27.4.2017

 

Kun pienestäkin asiasta tulee ison kiukun aihe, Annamari Nurminen, Aamulehti 19.9.2016

Käyttäydy, aikuinen! Ärsytys ei ole syy sikailla, Mari Uusivirta, Aamulehti 13.8.2015

 

 

Teksti: Marko Olander / Kansalaisviestin 15.8.2017Jaa