Lukutaito, runous, kielitaito ja yhteisöllisyys

Tässä viestejä toukokuun lopulla järjestetystä Reilu kulttuuri - kestävän kehityksen kulttuuri -asiantuntijaseminaarista. Se liittyi Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuuskauteen.


Jos sinulla on 12-vuotias lapsi ja kerrot ystävällesi miten hän on kasvanut viime tapaamisenne jälkeen, niin kertoessaan asiasta...

  • suomalainen osoittaa kasvua kämmenen sisäpuoli alaspäin. Pysähtynyt kasvu?
  • mosambikilainen osoittaa kasvua kämmenen sisäpuoli ylöspäin. Kasvu jatkuu?


Henning Mankell, ruotsalainen kirjailija


 


Lukutaidon merkityksestä...


Monista runoilijoista on tullut merkittäviä vapaustaistelijoita. Runoudella voimme vapauttaa unelmamme. Kulttuuri ja taide ovat ratkaisevia maan vapauden ja sen edistämisen kannalta. Kulttuurin nimissä on huolehdittava lukutaidottomuuden kitkemisessä maailmasta.


Lukutaidottomille, kirjoitustaidottomille teatterilla on suuri merkitys.


Henning Mankell, ruotsalainen kirjailija


Lukutaito on rikkaus. Ruotsissa lukutaito tuli pakolliseksi maan ollessa rutiköyhä. Sen jälkeen maa vaurastui.


Stefan de Vylder, Ruotsin kirjailijaliitto


Tärkeitä asioita ovat lukutaidon levittäminen ja oikeus omaan äidinkieleen. Innuiitit eivät ole YK:n kansallisuusluettelossa.


Helena Öberg, Ruotsin kirjailijaliitto


 


Kulttuuripanostuksia köyhyyden kitkemiseksi


Kehitysmaat kulttuurisesti kehittyneempiä kuin länsimaat, koska he ovat yhteisöllisempiä ja kunnioittavat enemmän toisiaan.


Pirjo LIndfors, erikoislääkäri, mediCuba-Finlandia ry:n puheenjohtaja


Kehitysapua voisi kanavoida kestävällä tavalla tukemalla paikallisia osuuskuntia ja yhdistyksiä.


Shimelles Tenaw, Helsingin yliopisto


Maiden hallituksilla on vastuu kehitysyhteistyön tukemisessa määrärahoituksella. Kehitysyhteistyömaiden instituutioiden tulisi toimia hyvin, jotta rahoitusta haettaisiin enemmän paikallisesti kuin avustajan pääkaupungista.


Voimme koordinoida pohjoismaista toimintaamme kehitysyhteistyöasioissa siten ettei samassa maassa toimisi kuin yksi pohjoismaa. Suomi voisi ottaa opiksi muista Pohjoismaista, jotka panostavat kulttuuriin enemmän. Kulttuurilla on tärkeä merkitys köyhyyden vähentämisessä.


Suomen brändin huomattava muutos viimeisten 20 vuoden aikana osoittaa tämän olevan mahdollista kaikille maille.


Ritva Koukku-Ronde, Ulkoasiainministeriön osastopäällikkö



Kulttuurisista oikeuksista...


Kaikilla on oikeus kulttuuriin. Nopeasti muuttuva maailma asettaa muutospaineita pienille, paikallisille kulttuureille. Kulttuuri on kehitysyhteistyön työkalu. Heimojen ja kansojen väline yhteiskunnan rakentamisessa. Voimme oppia paremmin ymmärtämään toisia kulttuureita.


Marjatta Rasi, Ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeri


Koulutus on yksi keskeinen tekijä kestävän kehityksen turvaamiseksi kulttuurialalla. Tähän liittyy olennaisesti kansainvälisyyskasvatus, monikulttuurisuus ja globaali oikeudenmukaisuus. Rauhankasvatuksessa ja -kehityksessä keskeistä on kulttuurien tuntemus.


Opiskelijoiden olisi osattava eri kieliä ja eri maiden tapoja. Heidän tuli soveltaaoppimaansa arjessaan. Helsingin seudun kesäyliopistossa arabian ja swahilin alkeiskurssit ovat täynnä ja lisäksi espanjan kielen suosio on kasvussa.


Urheilu voi toimia yhteisöllisyyden edistäjänä. Pohjoismaisessa hyvinvointimallissa pyritään osattomista tekemään osallisia.


Sadutusmenetelmä tukee lasten oikeutta tulla kuulluksi ja se edistää lapsen ja aikuisen välistä vuorovaikutusta. Kuunteleminen on haasteellista.


Raija Vahasalo, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja



Saatesanat

  • Latinalais-amerikkalainen kirjallisuus saapui Eurooppaan 40 vuotta sitten. Seuraavien 5 vuoden aikana Eurooppaan leviää afrikkalainen kirjallisuus.


Henning Mankell, ruotsalainen kirjailija


 

  • Seminaarin viestit kokosi Marko Olander, Palana pelissä


Palana pelissä 3.6.2007




Jaa