Jumalanko kunnia

Näin joulun aikaan on aina hyvä pysähtyä miettimään joulun yksinkertaista, mutta rikasta ja koko ihmiskuntaa koskettavaa sanomaa.



Tänä vuonna ajatukseni ovat olleet enkelien jouluyönä laulamassa ylistyslaulussa. Sen sanoma poikkeaa suunnattomasti kaikista muista tämän päivän viesteistä. Ja omalla tavallaan se myös vastaa siihen, miksi maailma on tänään niin sekasortoinen.


Jumalan on kunnia korkeuksissa,

maan päällä rauha ihmisillä

joita hän rakastaa.


Kolme lyhyttä lausetta.

Kolme haastetta ihmiskunnalle.

Kolme haastetta meille ihmisille.



Jumalan on kunnia korkeuksissa


Tämä ensimmäinen enkelien viesti on haaste itsekkyydelle, oman kunnian ja oman voiton pyynnille. Juuri viime vuosina olemme nähneet ihmisten ahneuden, voitonpyynnin, vallanhalun ja väkivaltaisen itsekkyyden seurauksia kaikkialla maailmassa. Vaikuttaa siltä, että lähes kaikki kriisit maailmassa juontaisivat jollain tavalla samanlaisista oman kunnian lähteestä.


Meille sopii parhaiten, että Jumala on korkeuksissa, siellä jossain kaukana. Ilman, että hänelle kuuluisi kunnia mistään. Silloin ei tarvitse välittää tapahtuuko hänen tahtonsa ja saako hän kunnian. Mutta mitkä ovatkaan jo nyt nähtävissä olevat seuraukset?


Jumalan kunnioittaminen johtaa hänen luomansa elämän kunnioittamiseen, hänen tahtonsa mukaiseen elämäntapaan, nöyrään asennoitumiseen Jumalaa, itseä ja toisia kohtaan. Näin se synnyttää toisten parhaan etsimistä, antamisen asennetta, pyyteettömyyttä; asioita joita tämän päivän elämästä niin usein puuttuu.


Sinun kunniasi vai minun; sinun tahtosi vai minun, Jumala? Kuinka etäälle olemmekaan ajautuneet sinusta Luoja.



maan päällä rauha ihmisillä


Rauha maan päällä? Kenellä, missä? Nythän taistellaan kaikkialla maailmassa. Monin eri keinoin lietsotaan tarkoituksellisesti levottomuutta ja pelkoa. Valtaa pidetään omissa käsissä väkivallalla ja kaikin mahdollisin keinoin aina katkeraan loppuun saakka. Jumalan kunnioittamisen puuttumisen yksi seuraus on rauhan puuttuminen.


Maailman poliittisen tilanteen epävarmuus, talouden rakennelmien horjuminen ja tulevaisuuden arvaamattomuus synnyttävät rauhatonta levottomuutta. Monet aivan tavalliseen elämään tottuneet ihmiset elävät suuren turvattomuuden keskellä. Huomisen huoli täyttää ajatukset. Missä silloin on rauha?



joita hän rakastaa


Siinähän se on! Avain rauhaan ja rakkauteen. Jumala on ensin rakastanut meitä....


Ajattelen jouluevankeliumin avainsanoja: älkää pelätkö, ilosanoma, suuri ilo, Vapahtaja,  kaikelle kansalle – niihin sisältyy joulun ydinviesti. Niiden kätkeminen sydämiimme ja niiden mietiskeleminen avaa oven joulun rikkaaseen sanomaan.


Meidän ihmisten itsekkyydestä huolimatta, tai eiköhän juuri sen vuoksi, syntyi joulu. Jumala lähetti rakkautensa keskellemme tänne maailman kaaokseen. Poistamaan pelkoa, armahtamaan, uudistamaan, synnyttämään rakkautta ja rauhaa. Juuri siksi joulu on rauhan ja rakkauden juhla. Rauhaa ja rakkautta koetaan aina siellä, missä Jumalan on kunnia korkeuksissa.



Sinulle, Jumala, tahdon antaa kunnian; tapahtukoon sinun tahtosi minunkin elämässäni!

Jumalan on kunnia!



Markku Happonen


Palana pelissä 20.12.2011




 



Jaa