Taistelu halvaantuneen parantamisesta

Tämä oli Kansalaisviestimen ensimmäinen juttu.


Henrik Salo on yksi Suomen noin 3000 selkäydinvammaisesta. Hän on kehitellyt vuosien mittaan EMS-laitetta (Electronic Muscles Stimulator).


Kehittämistyössä täysin toimintakykyiset ihmiset toimivat koehenkilöinä ja heidän avullaan tehdään tietokoneohjelmat eri liikeratojen eri keskiarvomalleista huomioon ottaen paino, pituus ja sukupuoli.

  Henrik Salo

Ihmisen kaikki liikekäskyt kulkevat aivoista selkäytimeen ja sieltä liikehermoja pitkin omiin lihaksiinsa. Vastaavasti kehon aistimukset päinvastaisesti siirtyvät tuntohermoja pitkin selkäytimen kautta aivoihin. Vaurioitunut selkäydin estää näiden välittymisen perille asti.
 

Selkäydin voi vaurioitua kokonaan tai osittain. Täydellinen vaurio katkaisee kaikki yhteydet aivoista kehoon ja vaurion alapuolisilta alueilta aivoihin. Osittaisessa vauriossa osa yhteyksistä jää toimintakykyisiksi.


Kudosvaurioissa tyypillinen turvotuksen syntyminen lisää selkäydinvaurioita ja vähentää ehjien ratojen määrää. Nyt on oivallettu, että selkäydinvammojen hoidon kannalta on hyvin tärkeää estää tai vähentää mahdollisimman nopeasti vaurioituneen alueen turvotus. Potilaalle annetaan välittömästi selkäytimen turvotusta vähentävää lääkettä.
 

EMS-laitteen kehittelyä

 

Selkäydinvammaisen aivoista lähtee liikekäsky vyössä olevaan tietokoneeseen, joka puolestaan antaa analogiset signaalit lihasten hermopisteisiin selkäydinvammasta huolimatta.
 

Tietokoneesta ajetaan ohjelma synteettisenä biologiseen kehoon. Toisin sanoen biologinen signaali muutetaan AD-muuntimella digitaalikieleksi. Se pannaan tietokonemuistiin ja ajetaan toisinpäin muistista DA-muuntimella takaisin analogiseksi vastaaviin generaattoreihin, jotka tekevät samassa ajassa samanmuotoisen ja -korkuisen käyrän.


Tämä hermoärsyke ajetaan vastaaviin hermopisteisiin halvaantuneelle ihmiselle. Näin ohitetaan vammautunut selkä, niska tai keskushermosto tietokoneen avulla. Ihminen on yllättävän herkkä, sähköinen kokonaisuus.
 

"Jos olisin kääntänyt päätäni..."

 

Syksyllä 1998 Salolla oli rakenteilla autotalli, jossa oli vielä pressut katteena. Tuuli oli puhaltanut ne kaksinkerroin ja hän kiipesi noin 130 sentin korkuiselle tasolle ojentaakseen sisäkautta pressuja. Taso oli vajaan 30 sentinlevyinen, siinä ei ollut jaloille paljoakaan tilaa ja se oli aika lähellä seinää.


Henrik piti toisella kädellä itseään kiinni ja tason kapeudesta johtuen hän nojasi hiukan ulospäin. Yllättäen hänen vasemman kätensä ote heltisi ja hän putosi suoraan niskalleen kovalle hiekkalattialle. Sitten keho ja jalat teki voltin yli ja hän jäi kädet maahan polvi-käsiasentoon.


Siinä kun minä muistin, että putosin niskalleni, minulla oli sellainen tunne, että jalat leijaa jossain. Se ei ollut mitään kiputunnetta, ne leijaa vaan. Minun piti kääntää päätä ja sitten muistin, että niskaan sattuu. Jos minä olisin sillä hetkellä kääntänyt päätäni, niin olisin lähtenyt heti Beetlehemiin, Henrik muistelee.


Tytär tuli avuksi melko pian. - Hän luuli, että minä vain putosin ja sanoi auttavansa ylös ja että putsataan. Siihen minä sanoin, että kuule tämä on vakavampi juttu, soita ambulanssi. Älä koske mihinkään, Henrik pyysi.


Arvokas palanen

 

Neurokirurgien mukaan kohtalokkaimmat korkeudet ovat kahden metrin molemmin puolin, koska ihminen ei pituutensa tähden ehdi kääntyä vaan tulee koko paino niskan päälle.


Onnettomuuden jälkeen Salo omien sanojensa mukaan joutui mukaan politiikkaan. Hän on työskennellyt pyörätuoliin sidottuna sitoutumattomien ryhmässä.


- Olen kiitollinen siitä, että Luoja on antanut minulle mahdollisuuden tutustua niin moneen erilaiseen sektoriin mielisairaaloista neutronigeneraattoreihin radiokemian laitoksella sekä siitä, että olen voinut yhdistää työn ja harrastuksen.


Salo kertoo nähneensä Käpylän kuntoutuskeskuksessa nuoria miehiä, joilla ei ollut toimintakyvystä mitään jäljellä, minkä vuoksi he olivat katkeria ja heillä oli paha olo itsessään. Hän uskoo, että kaiken menettäneet ihmiset saadessaan palankin lisää toimintaa ja elämänintoa, osaavat arvostaa sitä ja heistä voi tulla jopa vanhurskaita. Vähäinenkin apu on heille suuri asia ja EMS-laite voisi korvata jopa henkilökohtaisen avustajan.

 


FINVA


Perustettu 1990-luvun alussa EMS-laitehankkeen edistämiseksi ja maakuntasairaaloiden tekniikan laatuvaatimusten ylläpitämiseksi.


Perustajajäsenet:

  • Kimmo Nevonmaa
  • Sakari Närvänen
  • Peter Rodkirch
  • Henrik Salo
  • Nils Stålt

 


Teksti ja kuvat: Marko Olander / Palana pelissä 27.10.2006         

 

 

 

 


 Jaa